ATELIERE DE GANDIRE, FACERE SI DESFACERE

Dupa 20 de ani de meserie in transee diferite, am gandit 5 ateliere pentru generatia tanara si oricine vrea sa priceapa labirintul presei, culisele publicitatii, retelele sociale, dar si modelele de finantare in domeniu. Daca intelegi cum circula banii, totul e mult mai simplu.

PLUS: Vei avea mintea antrenata sa simti facaturile din avalansa de informatii care zilnic te ingroapa.

1
ALFABETIZARE: MEDIA

In 95% din cazuri, nivelul de alfabetizare media al tinerilor tinde spre zero. Cand lucreaza cu informatiile, le scapa interesele celor care le raspandesc, legaturile cu politica si afacerile. Dupa aceste ateliere vei invata cum sa detectezi singur informatia toxica, cum sa capeti rezistenta la manipulare si sa iei decizii informate in orice situatie. Vino sa inveti cum sa-ti pui intrebari.

2
ALFABETIZARE: COMUNICARE

Jur. E o tocana totala. Studenti, jurnalisti, comunicatori si chiar sefi din companii care nu pun granita intre PR, publicitate si jurnalism sau intre comunicare si vanzari. Bunele practici – atat in jurnalism, cat si comunicare – s-au dat peste cap cu totul dupa criza din 2008. Colac peste pupaza, retelele sociale ne invart pe degete de dimineata pana seara. Cine castiga si cine pierde? Nu e complicat sa navighezi prin acest talmes-balmes daca detii informatiile-cheie.

3
SCRIITURA: REGULI, TEHNICI, SMECHERII

Atelierul in care vei ramane cu un singur lucru: o minte antrenata. Studentilor, pe care ii instruiesc la Universitatea Bucuresti de patru ani, le spun in mod repetat urmatoarea chestie: daca vei invata sa gandesti, textele ti se vor scrie singure. Cum? Sunt cateva reguli si tehnici de baza, dar si multe smecherii pe care numai din practica le inveti. Stiinta, pe scurt. Am propriile mele metode si instrumente creative pentru a da aceasta stiinta mai departe.

4
ARTA INTERVIULUI: TRUCURI DE CULISE

Si aici e stiinta, pe care o poti invata de la mine. Retine insa ca ai nevoie si de carisma, talent, spontaneitate, prezenta de spirit si inteligenta ca sa obtii ce vrei prin metoda interviului. E o arta. Dar: daca o stapanesti, te scoate din orice situatie. Un atelier practic, viu si foarte util oricui. Un must-have pentru tinerii ziaristi.

5
FOR THOSE ABOUT TO ROCK: DEDESUBTURI, FINETURI SI SECRETE

Aici e miezul. E un atelier gen „Intreaba-ma orice”, lucram cu cartile pe masa, om la om. Daca ai parcurs toate celealte patru ateliere sau ai deja ceva experienta, vei pretui informatiile de culise si secretele profesionale pe care ti le voi pune la dispozitie. Foloseste-le cu cap si vei castiga enorm. E ok sa gresesti, dar de ce sa le repeti pe ale altora? Ai grija de energia ta, o sa ai nevoie de ea o viata.

La aceste ateliere lucrez in proportie de 90% cu materialul participantilor: cunostintele, curiozitatile si perceptiile lor despre cum functioneaza mass-media si comunicarea. Restul e stiinta.

Participantii isi vor insusi natural aceasta doza de stiinta concentrata stimulandu-le gandirea. Cum? Prin intrebari succesive, exercitii practice si studii de caz variate (de aceea le si numesc ateliere de gandire, facere si desfacere).

Vezi un exemplu aici.

Obiectivul meu este ca la finalul celor 5 ateliere proportia sa se inverseze – participantii sa stie sa aplice stiinta in proportie de 90%: cand consuma media si ce circula in retelele sociale, cand isi fac meseria de jurnalisti sau comunicatori, cand decid bugete si cand cumpara bunuri si servicii.

4. SECRETE de tot felul, tehnici, practici, situatii despicate-n patru, lectii de la alti oameni, dar mai ales cele invatate pe pielea mea.

MULTE-MULTE STUDII DE CAZ.

In spate sta o munca in: sapte redactii; o companie cu capital romanesc; o multinationala; o institutie media publica; o fundatie; o facultate; un Guvern si cinci ani pe cont propriu.

In cutia-cu-de-toate cu care lucrez se afla metode si instrumente originale, tehnnici creative de alfabetizare media si stimulare a gandirii, povesti spumoase, picanterii, informatii-beton si secrete bine-pazite in timp.

Faci primii pasi in jurnalism si comunicare? Sau lucrezi in cu totul alt domeniu, insa vrei sa pricepi cum se intampla lucrurile in aceasta industrie intortocheata? Te rog sa completezi acest scurt formular.

Te voi contacta cat de curand pentru pasii urmatori.

***

Fii la curent cu ce se mai intampla, aici. Hashtag-urile de lucru sunt: #iaghici  #ateliere #gandire #facere #desfacere #alfabetizaremedia #followthemoney #jurnalism #agendasetting #watchdog  #comunicare #pr #publicitate #digital #facebook #bloguri #facaturi #educatienonformala #curious #thinkers #doers  #abouttorock #highvoltage  #dupa20deani #cala20deani

O sa fie fun.