Ce inteligență putem extrage din una dintre cele mai mari făcături de marketing sportiv-PR-sponsorship-jurnalism-manipulare-prostire a publicului din istoria recentă a României.

 

[Tipul conținutului: studiu de caz / inteligență naturală]

***

Am lucrat aseară, la un atelier, pe una dintre cele mai mari făcături de marketing sportiv-PR-sponsorship-jurnalism-manipulare-prostirea publicului din istoria recentă a României, făcătură care a culminat, în aprilie 2017, cu moartea a doi copii în Munții Retezat.

Este vorba despre Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, alpiniști legitimați ai Federației Române de Alpinism și Escaladă (sub autoritatea Ministerului Tineretului și Sportului).

În urma morții lor, s-a deschis dosar penal de cercetare a infracțiunii de ucidere din culpă – http://bit.ly/2HOrQuP.

Așa am început:

„Eu sunt ca Sophia, robotul de Inteligență Artificială vie. Puneți-mi toate, dar toate întrebările care vă vin pe acest subiect. Am stocat, în 9 ani, un maldăr de informații, oameni, declarații, legi și analiză de date. Vă invit să le accesați, să le prelucrați și să extrageți singuri inteligența necesară”.

Inteligență pentru acasă și la job:

  • Cum se prepară o făcătură (rețeta e standard pentru orice domeniu: sport, afaceri, advertising, educație, cultură, sănătate, politică etc);
  • Cum urmărești circuitul banilor;
  • Cum se întâmplă traficul de influență;
  • Care sunt întrebările-cheie, fundamentale, pe care niciun jurnalist nu le-a pus, niciodată, pe acest subiect (scrântire în masă a meseriei timp de un deceniu – sorry, guys);
  • Cât de ușor putem fi prostiți – oricare ne-ar fi educația, studiile sau funcția (de la CEO până la omul de la țară);
  • Cât de slab pregătiți sunt mulți dintre cei care iau decizii pe bugete;

Learning-ul meu: Să vină toți roboții din lume, nu-mi dă emoții inteligența artificială. Oricât de tare ar fi robotul, făcut de NASA, Musk sau Google, șmecheria nu este să fie îmbuibat cu informații și vrafuri de date, ci să cunoască în profunzime oamenii-cheie, să sape în istorie, în toate direcțiile, și să pună întrebările deștepte care să ducă spre adevărata cunoaștere a unui subiect.

Mai bolduiesc o dată: adevărata cunoaștere.

Va ști Sophia lumea subterană a unei industrii? Va săpa ea acolo? Va ști ea să pună întrebări deranjante oamenilor-cheie, să insiste, să-și închidă interocutorul prins cu mâța-n sac, să obțină acel detaliu care face lumină? This is Natural Intelligence.

***

Te interesează un astfel de atelier? Te rog să te înscrii pe o listă de așteptare, prin completarea acestui formular. Te voi contacta ulterior.

© 2018 Larisa Ghitulescu.